WELCOME TO tiQa'S blog

lawat-lawat

kwn2.

sesiapa yg terasa dirinya baik dgn aku,bolelahh ambek award ni. sila gn malu2 oke? TO MY DEAREST FOLLOWERS:sila ambil award ni ok?and sorry kalo tdk lawa.

Tuesday, 15 December 2015

RESEPI PENGAT UBI KELEDEK

Assalamualaikum♥

Dah lama tak update blog…Asal niat nak update je tak sempat la..malas la…
So here we go resepi yang mudah dan ringkas untuk makan petang.

Bahan-bahan
-Ubi keledek yang sudah di kupas kulit dan dipong kecik. Ikut suka korang nak besar mana..tapi kalo potong besar sangat akan mengambil masa yang lebih lama untuk memasak..
-Santan –1/2 biji pun dah cukup.-kalau ubi banyak lebihkan santan.
-4 sudu Sagu yang telah di basuh dan direndam-kalau tak letak pun takpe.-sagu ni bagi kuah lagi pekat.
-Daun pandan untuk bau.
-Gula Melaka ikut suka kemanisan korang.
-Garam secukup rasa.
-Air masak.

Cara-Cara
1)      Masukkan ubi keledek yang telah dipotong dan di basuh bersih ke dalam periuk bersama santan.
2)      Masukan sedikit air, sagu dan gula Melaka.masak dengan api yang sederhana.
3)       Masukan daun pandan.
4)      Akhir sekali garam secukup rasa.
5)      Biarkan ubi empuk.Dan sedia untuk dimakan.
esok lebih baik dari hari ini dan hari ni lebih BAIK dari hari semalam.:)