
RESEPI PENGAT UBI KELEDEK
Tuesday, 15 December 2015 | Tuesday, December 15, 2015 | 0 comments
Assalamualaikum♥
Dah lama tak update blog…Asal niat nak update je tak sempat
la..malas la…
So here we go resepi yang mudah dan ringkas untuk makan
petang.
Bahan-bahan
-Ubi keledek yang sudah di kupas kulit dan dipong kecik. Ikut
suka korang nak besar mana..tapi kalo potong besar sangat akan mengambil masa
yang lebih lama untuk memasak..
-Santan –1/2 biji pun dah cukup.-kalau ubi banyak lebihkan
santan.
-4 sudu Sagu yang telah di basuh dan direndam-kalau tak
letak pun takpe.-sagu ni bagi kuah lagi pekat.
-Daun pandan untuk bau.
-Gula Melaka ikut suka kemanisan korang.
-Garam secukup rasa.
-Air masak.
Cara-Cara
1)
Masukkan ubi keledek yang telah dipotong dan di
basuh bersih ke dalam periuk bersama santan.
2)
Masukan sedikit air, sagu dan gula Melaka.masak
dengan api yang sederhana.
3)
Masukan
daun pandan.
4)
Akhir sekali garam secukup rasa.
5)
Biarkan ubi empuk.Dan sedia untuk dimakan.
esok lebih baik dari hari ini dan hari ni lebih BAIK dari hari semalam.:)
Labels: desert, makanpetang, resepi, resepimudah, tikahmasukdapur