WELCOME TO tiQa'S blog

lawat-lawat

kwn2.

sesiapa yg terasa dirinya baik dgn aku,bolelahh ambek award ni. sila gn malu2 oke? TO MY DEAREST FOLLOWERS:sila ambil award ni ok?and sorry kalo tdk lawa.

Sunday, 19 February 2012

the key

3 kunci before ke alam baru...


ibu saya pesan...sebelum nak ada suami please make sure this 3 key kne ada before bergelar isteri...

kunci 1:kunci pejabat/tempat kerja.
reason / rasional: sumber pendapatan if something unexpected happen.we'll never know what will come next kan...so better berhati-hati...dan duit ni sgt penting...dan kurang-kurang korang tak bergantung harap pada orang untuk sesuatu yang korang nak..dan jiwa korang bebas untuk berbelanja...
plus nak kawin kan?kne simpan duit untuk majis dan bila dah kawin..msti bnyk nk guna duit.kan..jadi nak duit kena  kerja...

kunci 2:kunci kereta atau kenderaan. (lebih prefer kunci kereta)
reason / rasional: kalo nak pegi kerja atau nak pegi mana-mana atau nak pegi balik kampung lebih mudah,selamat dan selesa kan....dan tak de lah tertension-tension kalo tetiba tiket habes....
atau duit habis bayar keta / teksi... see dah jimat bnyk kan?dan bila ada kenderaan tak yah lah buang masa nak tunggu atau berpanas-panas kan?

kunci 3: kunci rumah / tanah
reason / rasional:tempat untuk kita berteduh...dan kalo ada something happen kan ada tempat nak tuju...tidaklah mati kutu...just imagine eh...jodoh tak panjang....korang nak duduk dgn mak bapak korang ?bawak segala beg baju segala dan anak-anak duk sana....memang lah mak bapak kita mungkin tak ckp apa...
tapi fikir lah...korang ni nak tambah beban untuk dia plak ke?kesian lah drang..sehari dua mungkin bole..
kalo korang tanggung bil-bil dalam rumah tu barang2 dapur mungkin bole accept lagi lah kan..:)

LASTLY:paling baik before korang nak kawin...
cuba hitung hasil isi rumah korang..apakah cukup atau tak?xde duit ni bnyk masalah..bnyk kes cerai pun sbb duit kan....tahu-tahu lah ekonomi sekarang..

ini cuba nasihat ibu saya dan pendapat berserta kan rasional saya..:)